El portal públic del Sector Agroalimentari d’Osona i el Lluçanès

Espai test agrari

Ets un emprenedor/a? Vols engegar el teu propi projecte agrari?

L’Espai Test Agrari de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, inaugurat aquest dijous i dedicat a la ramaderia extensiva, acompanya els emprenedors a desenvolupar la seva proposta en un entorn de prova

 

El relleu generacional, un repte estratègic del món rural

El relleu generacional al camp és un dels reptes estratègics als quals s’afronta el món rural en els propers anys. Es fa necessària la cerca de maneres innovadores d’incorporar persones joves a les tasques agrícoles, ramaderes i forestals.

És en aquest marc que aquest dijous, 20 d’abril, s’ha inaugurat a Sora l’Espai Test Agrari de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, que forma part del BCN Smart Rural, el programa de desenvolupament territorial de la Diputació de Barcelona. Es tracta del primer espai d’aquestes característiques que s’ha posat en marxa a Catalunya i està dedicat a la ramaderia extensiva. 

presentació espai test agrari VAll del Ges, Orís i Bisaura

Presentació espai test agrari Vasll del Ges, Orís i Bisaura

Els Espais Test Agraris són una eina innovadora per fomentar el relleu generacional al camp, on s’acompanya els participants a desenvolupar el seu nou projecte agrari en un entorn de prova. La iniciativa promou la incorporació progressiva de nova pagesia.

L’espai test Agrari de la Vall del Ges, Orís i Bisaura s’inaugura a Sora

L’espai inaugurat a Sora té l’objectiu de paliar la situació de progressiu abandonament de l’activitat agrària i de terrenys agrícoles a la Vall del Ges, Orís i Bisaura. Aquest abandonament està agreujat per l’envelliment de la població dedicada a aquest sector econòmic, la manca de relleu generacional i la dificultat d’accedir a la terra per tal de engegar projectes emprenedors.

Es volen desenvolupar projectes enfocats a reactivar i dinamitzar l’espai

Aquest context negatiu ha fet reaccionar diverses entitats públiques i privades. D’aquesta manera, es volen desenvolupar projectes enfocats a la reactivació i dinamització d’aquesta activitat i de l’espai que la sustenta.

Espai test agrari

Espai test agrari

Els nous emprenedors agraris que utilitzaran l’espai tindran la possibilitat de testar nous projectes agraris i la seva viabilitat. Les activitats es duran a terme en un entorn favorable durant un període de temps concret. Així, podran provar també les seves pròpies capacitats i competències. Tot, abans d’engegar el negoci.

Aquests programes es basen en tres àmbits: incubadora (pensar el projecte), viver (portar-lo a terme) i serveis de suport integral a les persones emprenedores (acompanyament).

Entitats que lideren el programa

El programa de la Vall del Ges, Orís i Bisaura està liderat per l’Associació Leader Ripollès Ges i Bisaura, i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (Arca), entre d’altres entitats. Creacció també hi col·labora en l’apartat de formació i acompanyament dels emprenedors agraris.

Ja estan publicades les bases per a la selecció d’emprenedors rurals que vulguin engegar un negoci de ramaderia extensiva a l’espai de Sora. Les trobareu en aquest enllaç

La continuïtat del BCN Smart Rural

A la inauguració de l’espai hi ha assistit Elisenda Guillaumes, directora General d’Agricultura i Ramaderia, que ha explicat el procés participatiu que s’ha realitzat i que ha esdevingut el pla estratègic de la ramaderia extensiva pel 2021-2030. Aquest pla es presentarà el proper dia 5 de maig al Sucre de Vic per començar a treballar en la seva implementació. En aquest document també es treballa el foment dels espais test.

Visualitza el video dels Espais Test Agraris CAT

També hi ha participat Pere Navarro, tècnic de la Diputació de Barcelona del BCN Smart Rural, que ha explicat que aquest programa finançat pel PECT s’acaba aquest any. Tot i això, degut a la importància dels temes que es tracta, com el banc de terres, la creació de parcs agraris i rurals, el foment de comercialització local, promoure estratègies alimentaries i generar coneixements, s’incorporarà com un programa de la Diputació de Barcelona, on s’oferirà suport a les entitats per tal que desenvolupin accions per fomentar el sector agroramader.

Si voleu més informació, poseu-vos en contacte amb nosaltres a través d’aquest formulari i us respondrem

Presentació del Test Agrari Vall del Ges, Orís i Bisaura

Aquesta notícia ha estat publicada amb el suport econòmic de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona