El portal públic del Sector Agroalimentari d’Osona i el Lluçanès

Ous ecològics- Les Tofaroques

Les Tofaroques ous ecològics, reemprendre un projecte en el món rural té molts avantatges.

Municipi del projecte: Sora

Data creació del projecte: Va reemprendre 23 març 2020

 

Breu descripció de l’equip o persona promotora
Em dic Raimon Ollé Cuello. Tinc 43 anys i vaig néixer a Barcelona. Em vaig formar com a enginyer industrial i més tard vaig fer un màster en agricultura ecològica (fa 9 anys). Vaig viure a Barcelona fins als 35 anys però gràcies a les arrels del meu pare sempre he estat en contacte amb el món rural. Als 35 anys vaig anar a viure al Bruc i treballava fent formacions en agricultura i ramaderia ecològica en diferents instituts i escoles de formació agrària. Des de llavors ja volia desenvolupar un projecte d’avicultura ecològica i vaig estar buscant finca durant molt de temps, amb alguns intents fallits que no van acabar de fer-se realitat per diferents motius.

 

Breu descripció del projecte i estat actual (motivació per demanar assessorament):
Al 2019 trobo l’oportunitat d’una granja que es volia cedir. Jo coneixia al Pere, el cedent, de feia uns 4 anys, però me’n vaig assabentar arran d’un correu electrònic que ell va enviar  a les escoles agràries, entre elles l’escola agrària de Solsona, on jo donava classes en aquell moment. En vam començar a parlar i ens vam anar entenent, i el 19 de març de 2020 ja vaig tenir l’explotació al meu nom.

Les Tofaroques té una explotació de 1.174 gallines ecològiques ubicada al Mas Casanova de Sora. Els principals clients estan a Barcelona i són botigues i mercats. Fins fa poc jo em feia la distribució, però ara a Barcelona ho he subcontractat  a una persona i a Osona ho faig jo mateix. Sóc jo sol portant les gallines i tot el negoci,  amb un xic de suport familiar.

 

Amb què t’hem assessorat? 
M’heu assessorat a través del servei de Reempresa, no va ser tant en trobar al cedent perquè ja el coneixia, sinó en l’assessorament en la redacció dels contractes de lloguer i cessió de l’empresa. Són temes complicats i que s’han de fer ben fets. Reempresa ens va permetre tant a mi com a en Pere de tenir un espai neutre on negociar i concretar en papers allò que havíem parlat de paraula.

 

Com valores i per què t’ha servit el nostre acompanyament? 
Ho valoro molt positivament, ja que la part de la paperassa jurídica la desconeixia i necessitava d’algú que fos especialista i ens generés confiança, ja que és un tema molt important i que s’ha de fer ben fet. El tracte, l’atesa i la resposta de Creacció van ser molt bons en tot moment.

 

3 recomanacions per iniciar/consolidar un projecte agroalimentari:
· Costa molt començar de zero. Però si ho fas recomano automatitzar tot el que es pugui (recollida d’ous i pinso).

· Molt important la part comercial i tenir-la ben treballada i saber a qui i com es vendrà abans d’iniciar el projecte.

· Amb aquest tipus de sector és important el volum, ja que amb menys de 1.200- 1.500 gallines jo no m’hi posaria ja que costa molt que surti viable, a no ser que tinguis una altra font d’ingressos.

#Sora #Osona #Ous #Gallines #Ecològic #Avicultura #Granja #Tofaroques #Reempresa

Aquesta notícia ha estat publicada amb el suport de: