El portal públic del Sector Agroalimentari d’Osona i el Lluçanès

I aquest servei, perquè és important?

Els obradors compartits estan començant a guanyar importància com a mitjà perquè tant les persones emprenedores com les petites empreses puguin fer viable la seva activitat. Les infraestructures compartides han de servir com a recurs per dinamitzar l’economia agroalimentària i rural i també per assumir projectes que, d’altra banda, serien inabastables.

Hi ha diversos obradors compartits, alguns són com vivers d’empreses, on els emprenedors i les emprenedores poden iniciar una activitat estalviant el cost de la infraestructura fins no tenir-la consolidada. Encara hi ha poques iniciatives en marxa però moltes amb les que s’està treballant per fer créixer aquesta pràctica. O bé, espais compartits estables on hi ha diverses empreses que comparteixen la infraestructura per desenvolupar la seva activitat sense límit de temps.

Per on començar? Quines són les iniciatives existents?

Existeixen iniciatives ja en marxa a disposició d’empreses i persones emprenedores que tinguin la necessitat de disposar d’un espai equipat on poder produir i/o testejar el seu producte. Us expliquem els que tenim més propers al nostre territori.
- Obrador compartit a Tagamanent.

L’obrador municipal VEAMAT (Viver d’Empreses Alimentàries Municipals de l’Ajuntament de Tagamanent) és un dels primers obradors compartits a la comarca. Va ser impulsat per l’Ajuntament de Tagamanent.

L’obrador VEAMAT ofereix al petit productor artesanal la possibilitat de millorar la comercialització dels seus productes i millorar així l’estabilitat i finançament de la seva empresa, transformar els seus productes i oferir nous productes als seus clients, per exemple: llegums cuits, melmelades, cremes de verdures, embotits, pa, garrapinyades, formatges, etc.

- Formatgeria col·lectiva i obrador comunitari al Lluçanès.

La formatgeria col·lectiva i obrador comunitari del Lluçanès és un espai condicionat dins la nau de l’antiga SATI al municipi d’Alpens. Les instal·lacions s’han finançat amb la col·laboració de Diputació de Barcelona i ARCA (Associació d’iniciatives rurals de Catalunya) a través del projecte PECT-BCN Smart Rural i serà gestionat pel Consorci del Lluçanès. L’espai compta amb uns 150 m2, dels quals 64 m2 corresponen a la zona d’obrador. Les instal·lacions estan equipades per a poder fer tot tipus de transformació de la llet a excepció de gelats i mantegues. L’obrador respon a un doble objectiu, d’una banda, esdevenir un espai que pugui acollir formacions especialitzades del sector i, de l’altra, un espai per a la incubació de projectes de transformació de productes lactis. Les persones usuàries podran disposar de les instal·lacions sota amb un procés de sol·licitud i amb una quota de lloguer. L’objectiu és que aquelles persones que vulguin emprendre en el sector lacti puguin testejar i fer les primeres elaboracions a l’obrador compartit abans de fer una inversió pel seu projecte propi.

- L’Obradora. Espai Agroalimentari de la Catalunya Central.

L’obradora, Espai agroalimentari compartit de la Catalunya Central, s’ubica al mercat Puigmercadal de Manresa. El projecte fa 2 anys s’està gestant, amb el suport de l’Ajuntament de Manresa, Xarxa Sobirania Alimentària de la Catalunya Central i ARCA i Diputació de Barcelona. Actualment està en obres. A l’estiu del 2022 està previst que obri les seves portes. Comptarà amb les instal·lacions i maquinària necessàries per oferir serveis als seus socis i sòcies d’ús de l’espai compartit així com del servei a maquila. És un projecte de titularitat pública (Ajuntament de Manresa, Artés i Navàs), que sortirà a concurs públic per esdevenir de gestió comunitària, per tal d’oferir infraestructures i serveis a empreses i emprenedors d’horta, fruita, fruits secs, pasta fresca, llegums, mel, brous, cuina i càterings de la Catalunya Central. Actualment s’està constituïnt una cooperativa de procutors/es i elaboradors/es que optaran a la seva gestió.

Té com a objectiu enfortir, permetre testejar, diversificar, innovar i ajudar a créixer el teixit productiu i emprenedor agroramader i alimentari. Alhora es vol ser un espai referent generador de xarxa, nous projectes col·laboratius i de sensibilització vers a la sobirania alimentària al territori.

- Altres obradors compartits

Si voles conèixer altres obradors compartits a Catalunya, o vols donar a conèixer un obrador compartit, pots consultar aquest mapa web. En aquest espai de trobada d’obradors compartits, trobaràs la informació detallada de cada obrador, amb uns apartats de FAQs i recursos molt complets.

- Vols impulsar un obrador compartit?

Les següents guies et donaran informació sobre com fer-ho realitat. Pots ampliar la informació aquí.

- Coworkings rurals compartits

Cowocat_Rural és un projecte de cooperació LEADER en el qual hi participen actualment 10 grups d’acció local de Catalunya. Des d’aquí podràs descobrir els espais de coworking a les zones rurals de Catalunya, espais amb tots els serveis on podras fer créixer el teu projecte.

I nosaltres, com et podem ajudar?

Si vols informació més concreta o contactes per arribar als obradors compartits; si et sembla una possibilitat poder-ne impulsar un, contacta’ns i busquem la manera d’ajudar-te.