El portal públic del Sector Agroalimentari d’Osona i el Lluçanès

I aquest servei, perquè és important?

Una de les principals barreres dels projectes emprenedors agraris i ramaders, és la dificultat d’accedir a terres.

El relleu generacional al camp és un dels reptes estratègics als que s’enfronta el món rural en els propers anys. La manca de persones joves que emprenen en el sector agrari fa necessària la cerca de maneres innovadores d’incorporar persones noves a les tasques agrícoles, ramaderes i forestals.

Per on començar si vull conèixer quines possibilitats existeixen per accedir a terres?

Existeixen diferents projectes a nivell català per facilitar l’accés a les terres:

  • Els Espais Test Agraris, es poden definir com un programa de facilitació dels processos progressius d’instal·lació de nous agents a el sector agrari, coordinat mitjançant una governança estructurada i consensuada amb tots els actors implicats.

    A nivell operatiu podem considerar que són finques condicionades per a exercir algunes activitats agràries per tal de testejar projectes agrícoles o ramaders en un entorn segur, així com facilitar la incorporació progressiva de persones noves al camp i ajudar a que el procés d’instal·lació tingui més garanties d’èxit.

  • BCN Smart Rural és una iniciativa promoguda per ARCA, la DIBA i el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya que té per objectiu implementar una estratègia intel·ligent de desenvolupament agrari a la Barcelona rural. Consulteu la Ideació i creació d’una xarxa d’incubadores per a pagesos i petits productors agroalimentaris.

A Osona i el Lluçanès, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), conjuntament amb les entitats col·laboradores d’Osona i el Lluçanès, i a través del projecte BCN-Smart Rural, està treballant per posar en marxa els primers espais test, que estaran ubicats a la Vall del Ges, Orís i Bisaura, i el Lluçanès, destinats a ramats de cabres i ovelles de carn i llet. Si voleu més informació, consulteu-nos per conèixer l’estat actual de la proposta.

Dins de BCN Smart Rural també existeix la iniciativa Banc de Terres. Un servei de mediació, intermediació o entre les persones/entitats que cerquen terres per desenvolupar un projecte agrari, i els propietaris de les terres. Al web pots trobar el Banc de Terres més proper al teu territori i inscriure’t o conèixer quines terres hi ha disponibles.

I nosaltres, com et podem ajudar?

Si disposes de terres i finques a Osona i al Lluçanès,  i et planteges posar-les a disposició d’un nou projecte emprenedor, contacta amb nosaltres i t’informarem del funcionament del procés. Si en canvi, t’interessa participar d’algun dels intercanvis mencionats, contacta amb nosaltres i et guiarem per facilitar-te el camí.